Letní výcvikové soustředění na sutinovém trenažéru, Berlín, DE, 4. – 9. 7. 2017 

Již tradičního výcvikového soustředění se letos zúčastnilo 15 našich psovodů. Sjeli se jak ti zkušenější, tak i několik nováčků, pro které byl výcvik na tomto trenažéru velkou zkušeností a přínosem. Trénovali jsme během dne ve třech časech na dvou různých sutinách, a tak měl každý prostor pro smysluplný trénink. V pěti dnech jsme využívali úkryty obtížné, i ty s jednodušším značením osob pro mladé a méně zkušené psy s nácvikem pohybu v terénu. Právě velké množství úkrytů a jejich variabilita dala všem možnost získat cenné zkušenosti, které jistě zúročí v dalším výcviku.
Nezanedbatelnou součástí bylo také proměnlivé počasí, které ukázalo, jak obtížné může být pro psy přesně lokalizovat pach zavalených osob. Věnovali jsme se i nácviku poslušnosti a slaňování se psy.
Na soustředění o nás bylo ze strany německých kolegů skvěle postaráno. Zvláštní dík patří našemu hostiteli Berndtovi, který se ukázal nejen jako skvělý psovod, ale také jako velký grilovací specialista. Pohodová atmosféra ve spojení s intenzivním výcvikem nás přesvědčila, že se sem brzy zase rádi vrátíme a už teď se těšíme!

Radim Pelán

Tuto aktivitu podpořila Nadace ČEZ a Jihomoravský kraj.