Zásah po tornádu na jižní Moravě, 24.-25. 6. 2021

Naďa Kramolišová byla nasazena po tornádu na jižní Moravě:

24.6.2021 okolo 19.30 hod se několika obcemi na Břeclavsku a Hodonínsku prohnalo tornádo. Ve 21.23 hod jsem byla jako psovod USAR CZ kontaktována KOPIS GŘ HZS k využití záchranářského psa k prohledávání sutin. O půlnoci se sešlo 4ks psovodů se záchranářskými psy a 4ks členů USAR na místě neštěstí k propátrávání vytipované lokality v obci Mikulčice. ( Z Prahy a Ostravy v tu doby byl na cestě kompletní USAR CZ ). Postupně jsme dostávali zprávy, že zatím nejsou hlášeny žádné pohřešované osoby, a že došlo k nějakým úmrtím a asi ke 150 zraněním osob. Během propátrávání přidělené lokality jsme se pohybovali v torzech domu, většinou došlo k částečné destrukci, kdy např. polovina domu byla spadlá k zemi a zbylá část stála, na dalších domech chyběla např. jen střecha apod. dále byly zasaženy i zahrady domů, kde byly zničeny zahradní domky, stodoly, přístřešky, válely se plechy ze střech, byly popadané stromy, po okolí byla poničená osobní i nákladní vozidla apod. Prohledával se i místní hřbitov, kde byly kompletně zničeny hroby, popadané velmi vzrostlé lípy, unikala voda apod. Práce pro psa byla velice rozmanitá, z velké části se jednalo o práci vysokým nosem k propátrání co možná největšího prostoru, protože vrstva případné sutiny nebyla veliká. Pátrání bylo pro psa nebezpečné z pohledu nestability objektů, výskytu střepů a ostrých plechů, v místě se potulovala vyděšená zvířata – kočky, psi, ptactvo. V průběhu pátrání jsme občas narazili na osobu, která odmítala opustit svůj domov a setrvávala na místě, i když dům byl např. z poloviny zničen, při tomto docházelo k reakcím psů na pach „ k nálezům „ . Práce psů byla ukončena okolo 4.30 hod dne 25.6.2021. V 6.00 jsme se přesunuli na seřadiště, kde již dorazil kompletní odřad USAR CZ s dalšími 4 záchranářkými psy, kteří nás vystřídali a jeli do dalších lokalit. V průběhu pátrání jsme dostávali informace i od místních obyvatel, že se zatím nikdo nepohřešuje, velice pomohlo, že sousedé o sobě věděli a podávali informace.

Práce psů byla v dopoledních hodinách pozastavena, ale setrvávali na místě až do večerních hodin 25.6., kdyby se náhodou objevila informace k pohřešování osob. V tomto čase psovodi prováděli pomocné odklízecí práce. Ve večerních hodinách byla 6 psovodům práce ukončena a na místě zůstali pouze 2 psovodi pro případ potřeby, tito setrvali do 26.6.2021.

Rozlohou se jednalo o snad největší zásah v ČR, kdy došlo k destrukci mnoha budov, psovod si musel hlídat svůj postup,aby měl neustály přehled, ve které lokalitě se pohybuje, něco nevynechal, případně se neposunul mimo svůj prostor, hlídat si stabilitu budovy. Práce v noci byla v danou chvíli výhodou, protože se v místě vyskytovalo minimum obyvatel, za denního světla se do lokalit vrátili obyvatelé a začali přijíždět rodinní příslušníci a další velké množství složek IZS pomáhat s likvidací škod.

V této činnosti nás podporuje Jihomoravský kraj.