Moravia Cup 2015, Brno, 14. – 15. 3. 2015

Možná v netypickém termínu, ale v období, kdy ještě kalendář psovodů není tak obsazen mezinárodními zkouškami, mistrovstvími nebo atesty, uspořádala naše organizace ve spolupráci s Hasičským záchranným sborem Jihomoravského kraje soutěž se zápisem zkoušek podle mezinárodního zkušebního řádu pro záchranné psy IPO R. Jejími partnery byla rovněž Nadace ČEZ a sponzory závodu byla značka Nativia, Alavis a ManMat. Rozhodčími byli v sobotu paní Charlotte Kranz z Rakouska a v neděli se k ní přidal i pan Pavel Šabacký, oba mezinárodní rozhodčí pro záchranné psy IRO. Vzhledem k deštivému a chladnému počasí všichni účastníci i pořadatelé ve svých vzácných chvílích volna velmi ocenili komfort kontejneru nouzového přežití s vyhřívaným stanem, který hned ráno v areálu Pod Hády postavili kolegové z hasičského záchranného sboru. V jeho útrobách bylo možno připravit horké nápoje a drobné občerstvení.

V sobotu 14. března se mezi šestou a sedmou hodinou ranní do Brna sjelo prvních dvanáct soutěžících do kategorií FL A a FL B, tedy psovodi se psy, kteří se věnují vyhledávání v ploše. Hledání probíhalo v terénu, který se ani nedá nazvat lesem, je to prostor porostlý nízkými stromky, většinou akáty, vyplněný houštinami a klestím. K tomu si představte dva až tři metry hluboké skruže a spoustu menších i větších bunkrů, které jindy využívají hráči paintballu. O tom, že je tato laiky často podceňovaná disciplína náročná, se přesvědčili už čtyři účastníci na prvním stupni (FL A), když oba ukryté figuranty dokázal najít jen jeden z nich. V této kategorii se tedy kvůli nesplněným limitům vyhlašovalo pouze první místo. Závodníci z vyšší kategorie už přece jen prokázali více zkušeností a kvalit a všechny tři figuranty dokázalo v časovém limitu najít pět týmů z osmi.
Následovala poslušnost, která probíhala mezi sutinami na betonové ploše, a chvílemi bylo poznat, že by se psi šli podívat raději do budov, než absolvovat překážky a ostatní cviky. Soutěž se podařili uzavřít těsně před setměním a tak jen vyhodnocení vítězů proběhlo za tmy. Po krátké noci se v neděli 15. března od rána rozběhly zbylé tři kategorie. Prezentovalo se dalších devatenáct psovodů se psy, aby porovnali své výkony na základním stupni hledání v ploše a v sutině (FL E a T E) a samozřejmě opět stupně A a B v hledání zavalených osob v sutinách. Díky společnosti Trikaya a HZS Jmk mohla soutěž proběhnout v tak náročných ruinách, jaké záchranáři jen stěží během roku najdou jinde v republice, troufám si říct i ve světě. Není tedy divu, že psi se pohybovali v prostoru pro vyhledání s velkými problémy a mnohdy se ani k osobám nedokázali propracovat. V nejvyšší kategorii T B, kdy psovod nemá šanci pomoci svému psovi ani částečným vstupem do sutiny, tedy svou přítomností, uspěl nakonec jen jeden z pěti. V této kategorii tak bylo opět vyhlašováno pouze první místo. Na úrovni zkoušky T A splnili podstatu speciálu čtyři účastníci, ale celkovou zkoušku tři.
Vítězové nejvyššího stupně B v plošném a sutinovém vyhledávání obdrželi poháry vítěze Moravia Cup 2015 a ceny, za které děkujeme značce Nativia, Alavis a ManMat. Vyhodnocení i celé dva dny závodu probíhalo ve velmi přátelské atmosféře a i podle reakcí samotných závodníků můžeme říci, že se soutěž velmi vydařila. Velké poděkování patří posuzujícím, partnerům a hlavně figurantům a pomocníkům, bez kterých by soutěž neměla šanci na úspěch.
První ročník Moravia Cup s označením 2015 je za námi a ještě jednou děkujeme za účast všem a blahopřejeme úspěšným psovodům z České republiky (SIRIUS, SZBK ČR, KZJ ČR) a Slovenska (SARDA a BKZB).

Výsledky našich členů
Psovod Pes Kategorie Výsledek Známka Umístění
Šabacký Pavel Cody RH FL B 169/90 b. dobře 3. místo
Falk Martin Gary RH FL B 95/83 b. neuspokojivě
Štverková Lenka Bentley RH FL E  92/93 b. velmi dobře 2. místo
Stará Jana Camelie RH FL E 70/100 b. dobře 4. místo
Hluštíková Hana Ally RH T E 90/71 b. dobře 6. místo
Hrabovská Ivona Aggy RH FL E 70/89 b. uspokojivě 7.místo
Celkové výsledky

FLB
1. Dáša Baňárová a Chester 285 b.– vítěz Moravia Cup 2015 v plošném vyhledávání
2. Tereza Litterová a Fantastik 259 b.
3. Pavel Šabacký a Cody 259 b.
4. Jitka Dědinová a Garp 258 b.
5. Martin Brandner a Gina 255 b.
bez limitu a zadávaného pořadí: Marcela Coufalíková a Bubastis, Martin Falk a Gary, Ivan Londarev a Feya
T B
1. Júlia Bukovinská a Amálka 265 b.– vítěz Moravia Cup 2015 v sutinovém vyhledávání
bez limitu a zadávaného pořadí: Renata Klusáčková a Abby, Petra Černá a White, Helena Nováková a Merlin, Petra Svobodová a Ira
FL A
1. místo Lenka Knolová a Bailey 249 b.
bez limitu a zadávaného pořadí: Pavel Beran a Hammond, Petra Pražmová a Bisbee, Marcela Rezková a Candy
T A
1. místo Stáňa Libišová a Cherry 266 b.
2. místo Vlasta Černý a Bintu 247 b.
3. místo Jarka Machulková a Scoty 245 b.
bez limitu a zadávaného pořadí: Dáša Jelínková a Buddy, Karel Šplíchal a Jerry
E
1. místo: Lenka Dvořáková a Delli (FL) 191 b.
2. místo: Lenka Štverková a Bentley (FL) 185 b.
3. místo: Júlia Bukovinská a Kairos (FL) 178 b.
4. místo: Jana Stará a Camelie (FL) 170 b.
5. místo: Luboš Homoláč a Arabela (FL) 166 b.
6. místo: Hanka Hluštíková a Ally (T) 161 b.
7. místo: Ivona Hrabovská a Aggy (FL) 159 b.
bez limitu a zadávaného pořadí: Radim Pelán a Audi, Hanka Hrstková a Nessie