Letní výcvikové soustředění plochy, Hlinné, 28.7. – 4.8.2018

Letní výcvikové soustředění našeho spolku se konalo od 28. července do 4. srpna v krásném prostředí chatek Apollo poblíž Hlinného, u Nového Města na Moravě. Zaměření bylo tradičně na vyhledání v ploše a poslušnost. Pohyb v terénu nám povolilo Lesní družstvo obcí z Přibyslavi a mezinárodní účast proběhla v duchu česko-slovensko-slovinského kamarádství.

Kromě úvodní bouřky s kroupami (můžete je vidět i na jedné z fotografií) jsme vytrvale hledali stín a dostatečný přísun tekutin psům i psovodům. To vše ale nebránilo poctivému každodennímu tréninku, který byl obohacen čtvrtečním závodem v poslušnosti a večerními debatami o novém zkušebním řádu IPO-R.  Závod byl hodně netradiční, každý psovod se psem nastoupil k deseti cvikům poslušnosti a obratnosti, a aby se mohli poměřovat zkušení s mladými, tak kromě tří povinných si ze dvanácti možných každý vybral sedm volitelných. A navíc i na povinné ovladatelnosti mohl volit s vodítkem nebo bez. To dalo závodu velkou bodovou vyrovnanost a prvních osm předvedlo opravdu špičkové výkony. Cviky rovněž najdete na jedné z fotografií a pořadí závodu pod článkem.

Štěkání na „ztracené osoby“ v lese se trénovalo ve skupinách, které se i dvakrát denně měnily, takže každý mohl vidět nejrůznější metodiky, figurovat mnoha psům a naopak vyslat svého psa na mnoho různých figurantů, což určitě přineslo spoustu podnětů k přemýšlení a výměně názorů.

V každém případě se už většina účastníků těší na Hlinné 2019.

Tuto akci jsme mohli uspořádat díky podpoře Jihomoravského kraje.
Výsledky závodu v netradiční poslušnosti napříč kategoriemi a zkušebními řády:
Pořadí Jméno psovoda a psa Body Národnost
1. Jana Svobodová + Camelie 95 CZ
2. Sava Zibler + Joy 94 SLO
3. Marcela Krihová + Tina 91 CZ
4. Lenka Štverková + Bentley 90 CZ
5. Eva Hanková + Lusy 88 SVK
6. Borut Modic + Roy 88 SLO
7. Jana Poláková + Argo 87 SVK
8. Michal Dižka + Black 84 SVK
9. Luboš Homoláč + Chelsea 79 CZ
10. Petr Svoboda + Diego 76 CZ
11. Leona Sackeová + Lucy 75 CZ
12. Žaneta Pavlíková + Ell 74 CZ
13. Marek Dehner + Bára 74 CZ
14. Radim Pelán + Audi 67 CZ
15. Veronika Ciesariková + Strong 64 CZ
16. Jana Dohnalová + Daisy 60 CZ