Mistrovství Rakouska/Int. IRO Testing Event, Rohrbach, AT, 15. – 17 . 8. 2014

Mistrovství Rakouska a zároveň mezinárodní zkoušky IRO je považováno za jeden nejprestižnějších závodů IRO, kterého se zúčastňují špičky záchranné kynologie včetně některých mezinárodních rozhodčích, kteří zde startují jako psovodi. Na Mistrovství letos dohlížel i současný prezident IRO Michael Pernsteiner. Loni se tento tradiční závod nekonal, proto jsme měli velkou radost, že letos se již našla rakouská organizace, která závod opět uspořádala. Závod probíhal ve třech kategoriích v nejvyšších stupních – stopy, plochy a sutiny. Jako rozhodčí byly na tuto akci nominováni Astrid Laner (IT) na poslušnost, Květoslav Štibora (CZ) na stopy, Charlotte Kranz (AT) na plochy a Ruud Haak (NL) na sutiny. Závodů se zúčastnili psovodi z 10 různých zemí a je také zajímavostí, že se zde sešli všechny čtyři aktivní organizace z České republiky. To se nepodařilo zatím na žádných závodech ani na Mistrovství světa.

Mistrovství bylo výborně zorganizováno, jediná vada na krása byl terén na sutiny. Jednalo se sutinový trenažér v Schöneben, který ovšem tvoří několik malých shluků kamenů na travnatém pozemku a v žádném případě neodpovídal charakteru sutiny. Rozhodčí Ruud Haak malou obtížnost úkrytů proto nahradil podmínkou, že u každé nalezené osoby musí pes štěkat 30 s a až poté mohl psovod jít za psem. Kromě toho týmům, které našli všechny osoby a tímto splnili podstatu záchranářských zkoušek, nezadával splněný limit zkoušky. Terén na plochy tvořil obdélník, v jehož středu byla skála, a okraje terénu byly označeny páskou. Jedna z hledaných osob ležela v jeskyňce a pes tak viděl pouze ruku vyčnívající ze skály.

Naši organizaci reprezentovali čtyři psovodi – tři v sutinách a jeden v plochách. Všichni splnili limity na poslušnosti. Martin Falk s Garym i Pavla Foltynová s Brandy na sutinovém speciálu našli všechny tři osoby, bohužel pan rozhodčí zadal známku neuspokojivě. Šárka Chmelová s Chipy zde ovšem předvedly nejlepší práci za všech závodníků, která byla ohodnocena 194 body. Pavel Šabacký s Codym nás reprezentovali na plochách a bohužel chybělo jen několik vteřin navíc, aby Cody označil poslední hledanou osobu a splnili tak limit zkoušky. Pro naši organizaci tak celkové výsledky znamenaly titul mezinárodní Mistr Rakouska 2014 pro Šárku Chmelovou s Chipy v sutině. V sutinách ji poté následovali na druhém a třetím místě psovodi švýcarské armády, v plochách všechna tři místa obsadili rakouští závodníci v čele s Magdalenou Koczerou s velkým kníračem Jessem, ve stopách první i třetí místo také obsadili také rakouští závodníci, na druhé místo se však probojovala česká závodníce Iva Lžičařová s Chirou ze ZBK Jmk. Vybavení a účast na této akcí byla součástí projektu Nadace ČEZ.

Celkové výsledky iro
Výsledky našich členů
Psovod Pes Kategorie Výsledek Známka Umístění
Chmelová Šárka Chipy RH T B 275 b. velmi dobře 1. místo MISTR RAKOUSKA
Foltynová Pavla Brandy RH T B 218 b. neuspokojivě
Falk Martin Gary RH T B 132 b. neuspokojivě
Šabacký Pavel Cody RH FL B 209 b. neuspokojivě

Tento článek naleznete také zde: http://www.cz-pes.cz/

Další zdroje, které napsali o této akci:

http://www.planethund.com

http://www.wuff.at/